Beginnen met paardrijden

Beginnen met paardrijden

Wat leuk dat jij of je zoon/ dochter wil leren paardrijden!

Maar wat komt er nu allemaal bij kijken en hoe werkt dat bij Hippisch Centrum Eelde?

We beginnen altijd met privélessen van een half uur. Zo hebben we alle tijd voor je om je de basisvaardigheden bij te brengen. Meestal heb je na 10 tot 15 privélessen de basisvaardigheden onder de knie en gaan we samen naar een geschikte groep kijken. 

De privélessen zijn per keer in te plannen; om genoeg vordering te maken is het wel de bedoeling dat deze wekelijks gepland worden. Wanneer er teveel tijd tussen de lessen zit, moet je steeds opnieuw beginnen. Wanneer je na 15 lessen nog niet helemaal klaar bent voor de groep wordt er een nader tarief gehanteerd namelijk die van de privélessen. 

Wij werken met standaard lesovereenkomsten van de FNRS met de daarbij behorende lesvoorwaarden. De lesvoorwaarden kan je hier vinden: voorwaarden lesovereenkomst

Maar wat heb je nu allemaal nodig voor je eerste paar lessen?

Spannend! Binnenkort heb je je eerste paardrijles. Maar wat heb je daarvoor nodig? Voor je eerste les hoef je echt niet meteen allerlei spullen te kopen. Vaak kun je iets lenen van vrienden of kennissen en een cap kan je bij ons lenen.

Paardrijbroek en bovenkleding

Draag kleding die lekker zit en goed past. Het liefst een echte paardrijbroek of een strakke (elastische) broek zonder naden, zodat het niet gaat schuren aan de binnenkant van je benen. Te wijde truien zijn onpraktisch, omdat de instructeur dan niet kan controleren of je in de juiste houding zit. Lange bengelende sieraden of sjaals zijn gevaarlijk, omdat je daarmee kunt blijven haken. Rijd ook nooit rond met je jas of vest open. Een paard zou kunnen schrikken van het geflapper. Trek een trui of t-shirt aan waar je je lekker in kunt bewegen, met een bodywarmer of korte jas voor als het kouder is. 

Schoenen, rijlaarzen of jodhpurs met chaps

Voor de eerste les zijn stevige, hoge schoenen met een sterke, doorlopende zool en een kleine hak voldoende. Regenlaarsjes voldoen ook. De zool mag niet te veel profiel hebben, anders blijf je misschien hangen in de beugels. Stap nooit met sportschoenen of gympjes op een paard! Als je verder gaat met paardrijden, dan moet je rijlaarzen kopen. Paardrijlaarzen geven je wat meer steun en bescherming en helpen je met een goede beenligging. 

Als je het echt leuk vindt en je wilt doorgaan met paardrijden, heb je een paardrijbroek, paardrijlaarzen, een cap en een bodyprotector nodig. Koop deze bij een goede ruitersportzaak!

Hoe plan ik een les in?

Door even te bellen, te mailen of langs te komen. De lessen kunnen van maandag tot en met zaterdag worden ingepland, wanneer er geen groepslessen zijn. Heb je nog vragen dan horen we dat heel graag!